Sunday, March 2, 2008

Scoala de iarna, Retezat 28Feb-2Mar 2008

Poze
http://picasaweb.google.com/damaris4d/ScoalaDeIarnaRetezat28Feb2Mar

Se pare ca mie’mi revine sarcina de a scrie un RT dupa cele cateva zile de scoala. :)) Da, am fost din nou la scoala :)) Si ce scoala !!! Cand ai un sentiment de nerabdare ca abia astepti sa pleci, sa inveti ceva nou, sa experimentezi ceva nou.
Deci iata-ne miercuri seara gata echipati si nerabdatori de a scapa odata de oras si a ne indrepta spre scoala noastra, Retezatul. Noi suntem 6. Altii au plecat pe la amiaz. Noi am mai fost tinuti o zi la job-urile noastre. Dar gata cu job-ul… plecam la scoala, muntele ne-asteapta :)…

Am ajuns la Carnic fara peripetii, mai bine zis aproape, caci prinsi cu vorba am trecut de indicatorul spre Nucsoara cu vreo 20 km. Dar nu-i nimic, ne intoarcem. La Carnic ne luam “ghiozdanelele” in spinare si hai la drum. La inceput o pornim asa mai la gramada, dar Mircea preia controlul si ne aseaza frumos in rand « ca la scoala ». Mai facem din cand in cand cate un popas, ba la bancutza, ba sa mai aranjam cate un rucsacel, ba pentru o gura de apa. Dar nu tragem chiulul prea mult si ajungem pe la ora 1 in noapte la Pietrele. Dezechiparea si pregatirea de noapte. Camera ce ne-a asteptat e racoroasa. Asta se bate cap in cap cu mintea mea setata pe caldura si-mi provoaca friguri in noapte. E ciudat cum o noapte cu cortul in zapada mi se pare calduroasa atunci cand mintea e setata sa indure frigul iar acum, cand asteptam caldura,lipsa ei sa-mi provoace friguri.

Joi, prima zi de scoala. Ne pregatim recuzitele: pioletul si coltarii si ne adunam cu totii la sala de mese de la pietrele. O pornim spre Gentiana. Pe drum suntem examinati si indrumati cu privire la modul si tehnica de mers. La Gentiana, pauza de ceai cald iar apoi o pornim in sus in cautarea unei pante pe care sa putem exersa utilizarea pioletului. « Ora » a inceput. Urcarea pe panta iar apoi in jos alunecare cu oprire in piolet. Si tot asa, inca odata si inca odata si inca… mai variem apoi si cu alunecarea cu capul in jos, rotire si franare.
Partea a doua a seminarului a constat in tehnici de cautare in avalansa cu ajutorul PIEPS-ului. Ascunderea unor aparate setate pe emisie in zapada si detectarea lor cu un alt aparat setat pe receptie. In cocluzie : in mai putin de 10 min s-a detectat cu ajutorul unui aparat alte doua aparate ascunse sub zabada.
Si uite asa prima noastra zi de scoala e pe terminate. Vine si binemeritata pauza adica o plimbare pana la Bordul Tomii pentru o sesiune fotografica. La intoarcere ne echipam cu coltari. Numai bine ne obisnuim cu ei pentru a doua zi.
Seara ne adunam cu totii in sala de mese pentru a savura o ciorba calda si de a mai sta la taclale.

Vineri, a doua zi de scoala, e zi de traseu. Ei, acu’ vom avea ocazia sa punem in practica cele invatate. Octavia si Adi ne aleg un traseu excelent. Creasta Pietrele. Eu sunt incantata, mai ales ca in urma cu vreo 3 ani intr-o alta tura cu Cata si Alin am fost nevoita sa o iau prin vale in timp ce ei, baietii, faceau Creasta Pietrele. Asa ca pentru mine aceasta era un fel de restanta. Ceva ce trebuia facut. Ei, acu am avut ocazia. Ziua era perfecta de traseu. Cerul albastru, presarat pe alocuri cu nori albi, usori, inveseleau maretia varfurilor ce ne incojurau, Bucura II, Bucura I si cum urcam tot mai sus ni se dezvaluia in spatele culmii Stanisoara, Maretul Varf Retezat. Un alt spectacol se dezvaluie cand ajungem in creasta, Varful Peleaga cu coltii sai, Varful Papusa, Varful Mare... si undeva in spate ascunse privirilor stiam ca se aflau Portile Inchise. Iar inaintea noastra, serpuieste Dansa, creasta Pietrele, gata sa ne incante Astazi ma simt in elementul meu. Imi place aceasta combinatie de zapada si stanca.

Sambata se anunta vreme urata. Noi din nou la Gentiana si in prima parte a zilei avem un seminar foarte interesant. Ce este o sonda de avalansa, cum se foloseste, cum se simte diferenta intre pamant si corpul uman la contactul cu sonda. A urmat profilele de zapada si o demonstratie de cum se deplaseaza placile de zapada atunci cand zapada e stratificata. Urmeaza tehnici de construire a unui bivuac in zapada. Am avut chiar si un voluntar pentru a fi ingropat in zapada. Sincer, mi-a parut rau ca nu m-am oferit eu mai repede, caci in mintea mea si eu cochetam cu aceasta ideea, de a vedea care e senzatia cand te afli ingropat in zapada.
Partea a doua a zilei o fost rezervata catararii pe gheatza la cascada din culmea Stanisoarei.

Duminica ne trezim cu un strat proaspat de zapada alba care acopera totul intr-o lume de basm. Din pacate scoala s-a terminat si suntem nevoiti sa ne intoarcem. Tragem de timp cat mai mult, ne e greu sa ne despartim de scoala noastra.
Dar plecam echipati cu multe cunostiinte noi si muntele ramane acolo, pregatit, ne asteapta sa-l abordam si in alte dati.

La final, « sa strigam » catalogul :)
-Oprisan Sorin
-Amititeloaie Cezar
-Socaciu Rodin
-Kerekes Robert
-Oana Andrei
-Hardalau Daniela
-Baba Mircea
-Filipescu Adela
-Brinduse Bogdan
-Tauber Adrian
-Paraschiv Alin

Au mai fost alaturi de noi :
-prof.Tiponut Virgil
-Octavia Codru
-Ciula Alin
-Loredana

Diriginte : Adi Glavan

Ne-au insotit in Retezat in afara programului de scoala :
- Adi Lancrangean (Negru)-Rus Cristian-Dobrei Florin cu o tura Retezat-Bucura-Turnu Portii, iar in a doua zi catarare in zona cascadelor de pe Creasta Pietrele.
- Topai Octavian-Draghia Claudiu : culoarul din stinga din Peretele Bucurei

No comments: