Thursday, May 15, 2008

1-5 Mai 2008 Retezat-Godeanu-Tarcu : Ce-am gandit si ce-am primit!


Aveam 5 zile la dispozitie, deci timp suficient ca sa devina realizabila aceasta traversare. Traseul propus : Campusel - Piatra Iorgovanului - Saua Paltina - Vf Paltina - Scurtu - Galbena - Micusa – Scarisoara – Saua Matzului - Moraru - VF GUGU - Moraru -Godeanu - Turcila - Raul Ses - Mlaci - Capul Prislopului - Prislop - Suculetu - Saua Suculetului - Plaiul Mare - Tarcu - Cuntu – Caransebes

Plecam joi din Timisoara cu Normadia de ora 7 dimineatza. La 12 suntem in Petrosani unde il asteptam pe prietenul nostru ce sosea de la Bucuresti. Luam un microbus spre Lupeni unde ne intalnim cu persoana ce ne asigura transportul pana in Campusel. Dadusem un anunt pe alpinet si s-a oferit cineva din Lupeni ca sa ne duca pana acolo.
Asa ca iata-ne la 14 :30 o pornim la pas spre Piatra Iorgovanului. Cerul este innorat, dar avem parte si de soare. Drumul prin padure nu pare chiar asa de umblat, pasarelele canta, avem parte de un inceput promitator. Prima zi e conform planului. Ajungem la Piatra Iorgovanului si apoi continuam pana in saua Paltina unde punem cortul. Mancarica, caldurica si somn :)))

Poza de grup pe Piatra Iorgovanului

Vineri 2 Mai. Desi ne trezim la ora 6 ne ia mult timp pana ne punem in miscare sa gatim ceva de ale gurii, sa topim zapada pentru drum, sa adunam tabara si sa pornim la drum :). Cred ca se facuse vreo 9 :30. Cum ne indreptam spre Godeanu o ceatza tot mai deasa incepe sa ne invaluie. Zapada isi face tot mai mult simtita prezenta. GPS-ul trebuie consultat tot mai des. Un vant puternic parca ar vrea sa ne arunce in caldari. Trebuie sa ma sprijin bine in bete ca sa ma opun vantului. Din cand in cand mai scap cate un pas, doi in laturi. Ah , sa nu merg prea aproape de caldari…. Se pare ca de data aceasta Gugu nu vrea sa ne primeasca. Trebuie sa ne gandim la o modalitate de retragere din creasta. Verific GPS-ul si gasesc un track incarcat de Gerzson ce indica un drum de retragere din saua Matzului inspre Lapusnic. Ajungem in saua Matzului pe un vant napraznic. E deja tarziu… suntem obositi de efort, de nemancat, apa nu prea am baut, suntem si uzi… incercam sa coboram in vale, dupa vreo 20 de metri ne oprim. Panta se face mult prea inclinata iar stratul de zapada fiind foarte mare ne temem ca vom porni vreo avalansa. Renuntam la coborare si ne intoarcem in saua Matzului. In sa, Tibi da peste un gol sub stratul de zapada si propune sa profitam ca sa facem bivuac. Incepe sa faca blocuri cu pioletul si sa construim un paravan impotriva vantului infernal. La adapostul zidului de zapada e mult mai bine. Pana la urma mareste platforma ca sa putem punem cortul la adapostul zidului construit. Eu incep sa tremur necontrolat, si respir foarte greu la orice miscare pe care o fac. Fiecare mana de zapada pe care o ridic ca sa « tencuiesc » zidul nostru mi se pare un efort deosebit. Singurul lucru care imi trece prin cap e cortul, cortul, cand punem cortul ??? Pot sa intru in cort???? Ma pun in cort si parca n-as mai vrea sa ma misc. Orice miscare e un efort prea mare…. Trece mult timp pana cand rasuflarea mi se mai domoleste … oare care e limita cand dai in hipotermie ????? Am mancat ceva pe apucate si apoi ne-am bagat in saci cu gandul ca dupa ce ne incalzim vom pregati ceva cald…. Dar n-am mai iesit din saci in seara aceea decat pentru nevoile fiziologice, si chiar si pentru acelea nu-ti puteai permite sa iesi din limita paravanului, vantul fiind prea puternic. Adela a adormit foarte repede. Contrar vijeliei de afara, in adapostul nostru era foarte bine. Dar ma simteam prea epuizata ca sa dorm… am mai atipit din cand in cand … pe la 4 se trezeste si Adela si conform obiceiului ne punem la povesti pana ce incepe sa mijeazca zorii :))). Apoi din nou la somnic pana la ora 8.

Sambata 3 Mai. Desi peste noapte vantul se mai linistise spre dimineatza a inceput din nou sa sufle cu putere. Deschidem usa cortului si vedem ca suntem tot in ceatza. Prima tura de accumultari aratau pe terminate. Mai aveam un set de baterii alkaline de rezerva. Asta inseamna ca nu ne putem baza sa mergem doar GPS. Trebuie cumva sa ne retragem din creasta. Incep sa ma gandesc la oamenii pe care ii cunosc care au mai umblat prin aceasta zona si sa trimit mesaje. Da avem semnal pe orange chiar in saua Matzului !!! :))) Si ce bine ca exista Alpine_TM !!!!! Ca poti suna pe cineva. Tavi, Gerzson multumesc ca ati fost alaturi de noi. Deci ce variante ar fi fost :
-o idee foarte fugara pe care nici nu am luat-o in calcul era sa mai stam o zi in cort ;
-prima pe care ne-am fi dorit-o era Gugu – Branu – Gura Apelor. Problema aici era o bucata e adevarat scurta, dar expusa la coborarea de pe Gugu. Mi-aduc aminte de anul trecut de 1 Mai cand a trebuit sa coboram o muchie f ingusta. Pe vantul acela ingrozitor era cu risc
-ca sa mergem spre Godeanu si apoi Oslea, odata era un traseu mult mai lung, GPS-ul nu stiam cat ne va tine plus ca era urcarea abrupta pe Godeanu care iarasi era foarte inclinata si nu puteam sti cum era zapada pe ea.
-o alta varianta era o coborare pe Muchia Mocirliu, dar dupa cum arata harta lui Danut Calin arata caldari apropiate si pe o parte si pe alta asa ca nu stiam daca nu vom avea din nou pericol din cauza vantului.
-ne-a ramas pana la urma Plaiul Bulzului cu coborare la lacul Iovanul.
Deci trebuia sa ne intoarcem putin inapoi pe creasta ca sa prindem piciorul Bulzului. Chiar inainte de a pleca, in timp ce adunam cortul, pentru cateva minute ceatza s-a spart si ne-a salutat Gugu. Parca ar fi vrut sa ne cheme…. dar ceatza ne-a cuprins din nou in asa hal ca la un moment dat mergeam exact in directia inversa. Ne-am pus probleme in momentul cand am simit vantul pe celalalt obraz si verifcand GPS-ul ne-am dat seama ca mergeam exact in directia opusa. Inapoi la traseu, prindem piciorul Bulzului si coboram. Pana la stana ninsoarea s-a transformat in ploaie. Suntem din nou uzi, dar macar nu mai bate vantul acela cumplit. Urmam marcajul pana dam de o zona defrisata unde pierdem marcajul. Si apoi hotaram so o luam de-a dreptul prin padure la balaureala :))). Ajungem la drumul forestier la vreo 2 km de lac. Mai avem inca 4 km pe coada lacului pana ma baraj. Ajungem in jur de ora 19, obositi la baraj. Parca pe drumul forestier rucsacul pare si mai greu pe umeri. Langa baraj exista cladirea celor de la hidroelectrica. Adela zareste o masina parcata langa cladire si zice sa incercam, poate ne duce careva. Oamenii de acolo ne spun ca nu exista vreo sansa de masina, sau de semnal dar pana la urma se indura de noi si ne spun ca au un telefon prin satelit prin care putem suna. Ba chiar, in timp ce asteptam noi vestile de la Tavi si Caludiu, se ofera sa ne gazduiasca peste noapte la ei si ca putem pleca dimineatza cand vine schimbul. Ideea unei nopti la caldura si confort ne surade mult mai mult decat iar pe drumuri si dormit la cort, asa ca preferam sa ramanem la baraj. Scuze Tavi si Claudiu de deranj. Numa bine am putut sa mai uscam din hainele ude ce le caram cu noi.

Duminica 4 Mai. De cum se trezeste Adela primesc urarea de La Multi Ani ! Da, era ziua mea :) si eram la munte :)))) Ce as putea face de ziua mea daca Gugu nu m-a primit la dansul ? Ce altceva decat sa mergem la Cuntu :))) Daca ar fi fost vreme frumoasa am fi putut urca la Tarcu ca sa-i prezentam si prietenului nostru locurile de acasa. Asa ca azi e zi lejera : Cerna Sat – Herculane – Caransebes – Saua jigoria – Cuntu. Dupa ce tanti Victoria ne serveste cu o ciorba tare buna o pornesc cu Tibi in sus spre Tarcu desi ceturile acopera creasta. Ne plimbam asa vreo 2 ore, Tibi incercand sa intrezareasc prin ceatza culoarele pe care s-ar putea da cu schiurile in vreun sezon ulterior. Si chiar Tarcu pentru vreo cateva minute se dezvaluie in lumina apusului descoperindu-si caldarile si muchiile. Ne intorcem pe la pietrele dracilor si admiram abruptul Oltinei si Brusturelui ce se inalta din valea Olteana.

Luni 5 Mai. Si astazi avem parte de vreme mohorata. Varianta de a cobora pe Plesa nu ne mai surade caci si aceasta muchie este in ceatza. O pornim spre Muntele Mic – Pietrele lui Scorilo si apoi balaurim prin padure pana in Poiana Marului. Pierdem marcajul exact dupa primul semn ce indica intrarea inpadure datorita zapezilor f mari ce acopereau poteca si iesim undeva pe un drum de taf pe langa paraul Scorilo. Dupa cateva randuri de ploi incununam iesirea noastra cu o masa copioasa la Lupul Singuratic.

Iesirea noastra in timpi :
1 Mai
14 :30 Campusel
17 :40 Vf Piatra Iorgovanului
19 :30 Saua Paltina

2 Mai
10 :11 Aproape de vf Paltina
11 :00 imediat dupa vf Scurtu
12 :45 vf Galbena
14 :45 vf Micusa
16 :26 Vf Bulzului
17 :10 Saua Matzului

3 Mai
ora 9 incarcam puncte GPS pentru retragerea pe Plaiul Bulzului
13 :45 vf Bulzului – intorcere prin ceatza
14 :45 Bisericile din Bulz
15 :30 Stana de pe Bulz
16 :10 vf 1442 – zona defrisata
16 :45 Incepem sa balaurim prim padure
17 :40 Iesim la drumul forestier
19 :15 Lacul Iovanul

4 Mai
10 :00 Herculane
13 :30 Saua Jigoria
18 :00 plimbari spre Tarcu
20 :30 Pietrele Dracilor

5 Mai
10 :50 plecam din Cuntu
12 :25 Muntele Mic
13 :30 Pietrele Scorilei
15 :30 Poiana Marului

No comments: