Sunday, February 3, 2008

Ce se intampla cand ai jucarie noua ? Tarcu 2-3 Februarie 2008

http://picasaweb.google.com/damaris4d/NedeiaTarcu23Februarie2008

Mi-aduc aminte de zilele cand eram copila si primeam o jucarie noua. Ah ce bucurie in sufletul meu! Si cum o mai intorceam pe toate partile,… oare "ce stie sa faca???"…
… asa si acum, ma hotarasc brusc si dintr-o data ma vad cu o jucarie noua, GPS-ul! :) Oare ce stie sa faca??? Trebuie neaparat incercat, pus la treaba si testat.

Zis si facut, planuri de o noua tura. Incerc sa dezleg din misterele noii jucarii si iata-ma trasand primul meu track in Ozi Explorer. Destinatia-Tarcu. Am ramas cu gandul la tura de anul trecut din Noiembrie cand plecasem din Poiana Marului sa urcam pe Culmea Nedeii spre Tarcu. Zapada mare de atunci nu ne-a permis sa ajungem mai departe de Buza Nedeii. Dar acum avem schiuri de tura, avem si jucarie noua… deci conturez traseul pe harta: Poiana Marului - liziera padurii- Buza Nedeii - Bistricioara - Nedeia - Tarcu - Cuntu - Jigoria. Marchez si cateva waypointuri - vf-uri , sa. Ma declar multumita de prima mea reusita si transfer datele in GPS. Planurile noastre erau sa ajungem sambata seara la statia meteo. Si totusi am luat la noi cort, primus si tot ce ne era necesar ca in caz de ceva sa putem petrece noaptea la cort.
O pornim de dimineatza la 8.30 din Poiana Marului spre culmea Nedeii, schiurile in picioare si la drum. Am pornit GPS-ul sa vad unde suntem fatza de track-ul salvat. Unde am putea fi??? Chiar in Poiana :))) Deci totul e ok si opresc GPS-ul. Ei, ce bine e acu' cu schiurile. Si totusi facem trei ore pana sa ajungem la marginea padurii. Sus pe creasta zapada e intarita, pe unele portiuni chiar acoperita cu gheatza. Noi tot inainte… si culmea e lunga ….si tare e lunga, … si noi urcam… si iar urcam.
Ajungem aproape de Nedeia in jur de ora 16. Sunam la statia meteo ca sa le spunem ca sosim la Tarcu dar probabil foarte tarziu in jur de ora 9-10 seara. Ne gandim pe unde sa o luam, si nu stiu ce idee nastrusnica(neinteleapta) ne veni ca sa nu mai urcam pana pe varf ci sa coboram putin spre valea Suculetului. Proasta, proasta idee, pentru ca ceea ce initial ni se parea o coborare lina sa se dovedeasca a nu fi asa, si la un moment dat sa se coboare dintr-o data cativa metrii buni. Nu-i a buna. Pe acolo nu ne bagam. Facem cale intoarsa sa iesim sus. Adevarat e: iarna o iei matematic pe creasta. Ma uit sa vad pe unde ar fi mai bine ca sa ocolesc gheatza. Nu-mi place deloc pe gheatza. Incet, incet se lasa intunerecul si-mi doresc sa iesim din partile periculoase inainte de a se intuneca de tot. Primim si un sms de la Tarcu sa ne grabim ca sa nu ne prinda frontul de ninsoare. Asta e. Pornesc GPS-ul. Suntem in apropierea traseului asa ca incerc sa ne redresam pozitia pentru a fi cat mai aproape de track. Intalnim doua urme slabe de snowmobil… ne intrebam oare pe unde merg… ar parea sa tina directia noastra… pentru o vreme am mers cu GPS-ul in mana, apoi am renuntat si l-am pus din nou in buzunar. Verificam doar din cand in cand ca mergem pe directia buna. Afara e intuneric complet. E luna noua, cerul acoperit deci nici un fel de lumina, doar intunerecul ne incojoara. Tot ce vedem la lumina frontalei e o linie usoara de 3-5m ce uneori se pierdea acoperita de zapada transportata. Si totusi prezenta acestei linii ne linistete… la fel si GPS-ul din buzunar… ne continuam drumul in bezna… incepe sa fulguie … si sa ne acopere ceatza. Noi ne miscam tot mai incet… suntem obosite si am vrea sa se termine. Dar tinta noastra e Tarcu… Zarim un stalp. Ne apropiem, e troitza… deci mai avem… continuam drumul in noapte… inca un pas, inca un pas… inca o urcare… inca o coborare… si iar o urcare… am vrea sa se termine. Verific tot mai des GPS-ul, nu pentru ca ne-am fi indepartat de drum ci pentru a vedea cat mai avem pana la varf. 300m - 200m - ah ,unde e varful acela???…. La 21.58 ajungem la marcajul din varf. Ne relaxam. Acu suntem acasa! :))). In curand vedem prin ceatza lumina de la statie. Asta e! S-a terminat. 13.30h de traseu. Suntem multumite si fericite. Am facut-o si pe asta!

No comments: